A sárospataki váregyüttes attrakció feljesztése – 3. rész: Jegypénztár és Veres-bástya keleti fal helyreállítása


Projekt neve:
A sárospataki váregyüttes attrakció feljesztése - 3. rész: Jegypénztár és Veres-bástya keleti fal helyreállítása
Munkavégzés helye:
3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.
Feladat:
Jegypénztár és Veres-bástya keleti fal helyreállítása
Alapadatok:
Veres-bástya keleti fal: Helyreállítandó terméskő falfelület – bruttó 216 m2 (falnézet vetület)
Kivitelezés időtartama:
2021.07.02. – 2022.07.02.
Megbízó:
Magyar Nemzeti Múzeum

Jegypénztár:

A meglévő padlószintek átalakításával kialakult egy új, azonos magasságban lévő járószint, mely a környező helyiségek padlószintjeihez igazodik. Alapanyagát tekintve, egy része az egykori kapu maradványainak megtekintését biztosító üvegfödémből készült, a helyiség többi felületén svédpadló burkolat került elhelyezésre.

A jegypénztárban a két pénztár egyidejű, de a lehetőségekhez mérten szeparált működésű berendezést helyeztünk el. Mindezt a meglévő informatikai eszközök és hálózat befogadásával.

Új ajtó készült az árkádos folyosóra vezető fix nyílászáró helyett. A belső falak javítás és glettelés után szilikát festékkel történő felületképzést kaptak. Az egykori kapualj kőkeretét kőrestaurátori munkával állítottuk helyre.

Átalakításra került a fűtési rendszer, illetve a meglévő radiátoros fűtés helyett fancoil és padlókonvektorok kerültek elhelyezésre.

Az elektromos erős és gyengeáramú hálózatot is átalakítottuk a falban, ami padlóban vezetett védőcsövezéssel egészült ki. Emellett a világítási rendszerek is átalakításra kerültek.

 

Veres-Bástya:

Célunk a keleti falazat erősen megbomlott állapotának helyreállítása, valamint a dél-keleti falazat renoválása volt.

A falazatról a borostyán kivételével minden növényzetet el kellett távolítanunk. A hiányzó falsíkokat új trasszcementes habarccsal kelltte visszaépítenünk az eredeti falsíknak megfelelően (az eredeti textúrával és lőrésekkel kiegészítve).

A falazáshoz az eredeti falazattal azonos kőanyagot (terméskövet) kellett alkalmaznunk. A falkoronák állagmegóvását új falazat készítésével biztosítottuk.

Kőrestaurátori munkálatok:

  • a falazatban lévő másodlagosan beépített faragványok kiemelése,
  • illetve az osztópárkány konzerválása.