Háromszorosan díjazott épület

  • 2022: Építőipari Nívódíj – Irányi Palota

Nívódíjat nyert az Irányi Palota középület / irodaház kategóriában!

A bírálat fő szempontjai voltak:
– az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
– a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
– a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
– valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti együttműködés.

  • „Az Év Irodaháza” kategóriában az EBH INVEST kivitelezésű Irányi Palota tarolt a szakmai megmérettetésen!
    2022-ben 12. alkalommal adták át Az Év Irodája díjait egy nagyszabású dizájnkiállítással egybekötött gála keretében a Millenáris Parkban, ahol Magyarország 2021-es legjobb irodáit, irodaházait és közösségi tereit díjazta a szakmai zsűri.
  • A 2021-es évben az Év Homlokzata pályázat keretein belül, műemlék kategóriában kapott díjat!

 

Projektleírás

Az V. kerület, Irányi utca 17. szám alatti épület felújítási és építési munkálatait 2018 októberében kezdtük el és 2021 májusában fejeztük be. A megújult épület irodaházként, Irányi Palota néven nyílt újra.

  • Pince: kollaborációs tér, játékterem kialakítása, mely irodai rendezvények after-party helyszíne és szűkkörű workshopok otthona.
  • Földszint és emeletek: impozáns aula, elegáns recepció, modern tárgyalóterem, étkező, rendezvényterem, inspiráló kávézó, süketszoba, vetítőterem, galéria és kiállítóterem, campus bench lelátó, valamint teakonyhák, teraszok, erkélyek, tárgyalók és egy udvar került kialakításra.

Alapvető célkitűzésünk volt, hogy a 21. századi működésnek megfelelő anyagok és technológia beépítése mellett megtartsuk a 120 éves épületszerkezet egyedi, klasszikus jegyeit.
A munkálatok nem pusztán rekonstrukciót jelentettek, hanem fejlesztést is: új szinteket és liftházat is építettünk.
A modern ráépítések, az üvegkorlátok és a függőfolyosókra vezető kijárati kialakítások az eredeti építészeti elemekkel finom eklektikát teremtenek.

Az épület belső udvarát eredetileg az első emelet magasságáig részben lefedték és üvegkupolákkal törték át a félemeleti és a földszinti födémek síkját. Az eltelt évszázad alatt az üvegkupolákat elbontották, később üvegtéglára cserélték, végül lebetonozták az udvart. Most kortárs eszközökkel, járható üvegfödémmel adtuk vissza az épületnek ezt a különleges építészeti egységét.

Minden bizonnyal a ház egyik legikonikusabb része a bálterem, amely most egyfajta multifunkciós térként szolgál.
Az alapvetően klasszikus pompájában megjelenő tér talán a ház egyik legrosszabb állapotban lévő része volt, a mennyezet évek óta ázott, így a helyreállítás is igen nagy munkát vett igénybe.
A mennyezeti és az oldalfali díszeknek közel egyharmada elpusztult, a megmaradt részeken és a ház védett elemein restaurátorok dolgoztak. A restaurálás mellett komoly rekonstrukcióra is szükség volt.

Az Irányi Palota tervezői koncepciója tudatosan állít egymás mellé klasszikus és modern jegyeket.
Mindez különösen jól látszik a belső terek jelentős részében, ahol mind a mennyezeti karakter, mind pedig időnként az újraalkotott tartószerkezetek jelenítik meg ezt a rusztikusságot.
A házban található acélgerendás, poroszsüveg-boltozatos födémeket a legtöbb helyen az elrejtés helyett láthatóvá tettük, ezáltal nem csupán a ház eredeti állapotát jelenítettük meg, hanem egyszersmind az építés folyamatát is.

A komplexumban egyebek mellett bálterem, break-out és kollaborációs terek, kávézó, élménykonyha, játékterem, süketszoba, vetítőterem, workshop-helyiség, teakonyhák, konferenciaterem és rendezvényterem, hencsergők, udvar, teraszok, erkélyek, tárgyalók, campus bench, galéria és kiállítóterem kapott helyet.

A sokadik életét kezdő épület az építészeti-esztétikai értékek közvetítésén túl egy nemzetközi cég otthona lett, és leendő forgatási helyszínként akár a globális közönség is megismerkedhet vele.
Az Irányi Palota vegyíti az irodai és a home office használatot, így a hagyományos irodaterek visszahúzódnak a közösségi terek javára.

A belsőépítészeti képek tulajdonosa az Optinvest Zrt.