Projekt neve:
Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának rekonstrukciója
Munkavégzés helye:
1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.
Feladat:
Épületfelújítás (építészet, épületgépészet, villamosság, ács-, tetőfedő és bádogos munkák, gyenge- és erősáram kiépítése)
Alapadatok:
2.118 m2
Kivitelezés időtartama:
2015 január - június
Megbízó:
MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

Az épület felújítása során az alábbi szakági munkákat végeztük:

  • építészet,
  • épületgépészet,
  • villamosság,
  • ács-, tetőfedő és bádogos munkák,
  • gyenge- és erősáram kiépítése

 

Diescher József
(Pest, 1811. április 27. – Budapest, 1874. szeptember 28.)
Ybl Miklós
(Székesfehérvár, 1814. április 6.[1] – Budapest, 1891. január 22.)

Diescher József elismert építész volt a korabeli Pesten. Bár sok munkáját azóta lebontották, ma is mintegy húsz fontos épület őrzi a keze nyomát. De kivitelezői tevékenységével is jelentős mértékben járult hozzá Budapest fejlődéséhez. Csak 1850 és 1860 között több mint 200 építési engedélyt kapott, igaz, többségét építésvezetőként, kivitelezőként. Nevéhez köthető a Magyar Tudományos Akadémia székházának kivitelezése, illetve az Ideiglenes Képviselőház (ma Olasz Intézet) építkezésének vezetése, utóbbi épület tervezője Ybl Miklós volt. Érdemeikért a király a Ferenc József-renddel tüntette ki őket.

A 19. század második felének legnagyobb magyar építésze volt. A palota építése 1862 tavaszán indult meg. Kivitelezését Szkalnitzky Antal, az Akadémia részéről pedig Ybl Miklós irányította. Az épület egyik legfőbb jelentősége, hogy az akadémiai székház volt az első neoreneszánsz középület Magyarországon, architektúrája és szelleme döntően befolyásolta a magyar építészet további alakulását. De neki köszönhetjük sok más mellett az Operaházat, a Szent István-bazilikát és a Várkert Bazárt is. Nevét viseli az 1953-ban alapított legrangosabb magyar építészeti kitüntetés, számtalan közterület, oktatási intézmény, többek között az Óbudai Egyetem Építéstudományi Kara.

 

Nézze meg a felújított épületet