Projekt neve:
Salgótarjáni onkológiai központ felújítása
Munkavégzés helye:
Salgótarján, Füleki út 54-56, 3100
Feladat:
A négyemeletes létesítmény összesen közel 3500 négyzetméteres területtel épült meg. A földalatti szinten egy sugárterápiás részleget alakítottak ki megközelítőleg 1022 négyzetméteres területen. A földszint 856 négyzetméter, az első és második szint egyaránt 518 négyzetméteren terül el. Az 545 négyzetméteres harmadik szinten a gépészeti berendezések kaptak helyet, míg a negyedik szint a 19 négyzetméteres füstmentes lépcsőházat teszi ki.

Monumentális szerkezetű sugárterápiás részleggel épült ki Salgótarján új onkológiai tömbje

  • A négyemeletes onkológiai létesítmény összesen közel 3500 négyzetméteres területtel épült meg.
  • A földalatti szinten kialakítottunk a sugárterápiás részleget, a citosztatikus laboratóriumot, valamint a terápiás kezelőt.
  • A földszinten a járóbetegek szakellátását biztosítják, az első emeleten egy onkológiai osztály, a másodikon pedig egy rehabilitációs osztály üzemelhet majd.
  • A harmadik emeleten létre hoztuk a speciális onkológiai vizsgálatok elvégzésére szolgáló, valamint az épületgépészeti helyiségeket.
  • A fejlesztés részeként egy 104 férőhelyes parkolót is kialakítottunk.

A sugárterápiás részleg kivitelezése több szempontból is kihívást jelentett

  • A teljes projekt több szakágat érintő feladatból tevődött össze, mely magas- és mélyépítési munkákat egyaránt magába foglalt, illetve több hatóság, köztük az Országos Atomenergia Hivatal és Légügyi Felügyeleti Hatóság előírásainak is számos ponton meg kellett felelni. A pinceszinten található úgynevezett „bunker” sugárvédelmi falainak szerkezetépítési munkálatai adták a projekt egyik különleges kihívást jelentő részét.
  • A falszerkezet átlagos magassága 5 méter, hossza valamivel több mint 53 méter, a falvastagság átlagosan 1,5 méter, de több helyen a 2 métert is meghaladja. A szerkezet monumentalitásán túl a fő problémát az jelentette, hogy ezt a monolit vasbeton szerkezetet együtemben, megszakítás és munkahézag nélkül kellett kiviteleznünk. Így mind szerkezetépítési, mind logisztikai szempontból is kihívást jelentett.

A mélyépítés megkezdése előtt a talajvízzel kellett megküzdenünk

Az épület a Tarján patak árterében helyezkedik el, így az alapozási munkák során meg kellett oldani, hogy a több mint 7 méter mély munkagödröt ne öntse el a víz. Ennek érdekében a teljes épület köré, az alapozási földmunkák megkezdése előtt, több lépésben vízzáró munkatér-határoló cölöpfalat készítettek.

  • Első lépésként a tervezett épület területén ki kellett alakítani 1,6 méter mélyen a munkaszintet, majd ezt követően a szomszédos épületek alapjait kellett megerősíteni jet grounting technológiával. Ezt követően lehetett a munkatérhatároló, 120 db, egyenként 9,4-9,6 méteres monolit vasbeton cölöpöket elkészíteni. A cölöpök közti hézagot jet grouting technológiával töltöttük ki cementszuszpenzióval, melyet 400 bár nyomással juttattunk be.
  • Ugyanezen a szinten készült el a 4 db talajvíz kút, mely a talajvízszint csökkentésére szolgált. Csak ezek után lehetett elkészíteni az épület cölöpalapozását, illetve az alapozási földmunkák kivitelezését.