Projekt neve:
Az Alföldi tájegység felújítási és állagmegóvási munkálatai
Munkavégzés helye:
Szentendre, Skanzen
Kivitelezés időtartama:
2018 április- június
Megbízó:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

A szentendrei Skanzenben található tájházak és malom rekonstrukcióját végeztük.

Friss hír a Skanzenben folyó munkálatok folytatásáról ITT OLVASHATÓ.

Az Alföldi tájegység felújítási és állagmegóvási munkái történtek meg a 2018 április és június közepe közötti időszakban:

Sükösdi lakóház felújítása:
Az épület falfelületeit teljes mértékben renoválni kellett: a repedések javítását, tapasztási hiányok pótlását és komplett felület meszelését, beleértve a mennyezetek (fa és tapasztott) renoválását is el kellett végezni. Hagyományos sár-törek alapanyagból, és háromszori fehér-meszelés alkalmazásával a teljes épületen, kívül-belül.
A konyha falának felületképzésénél sármeszelés készült kb. 2 m magasságig, a felette lévő füstkormos felületen megmaradt a felület-kialakítás. A kemence-fal találkozásánál a repedések javítása, „szilvalekváros” vagy kenderszövet erősítéssel történt.

A tornác mennyezetének tapasztott fa-födém gerendái mentén a tapasztást újra kellett rakni, kenderszövet megerősítést alkalmazni.
A vakolt kerítés javítása, tagozatok javítása habarccsal történt, szintén háromszori meszeléssel.
A nyílászárók új mázolást kaptak, a meglévővel megegyező minőségben és színben. Az egyéb látszó fafelületek lenolajos felületkezelést kaptak.
A lakóépület padlóját cserélni kellett, a meglévő döngölt padlót óvatosan felszedni, és új padlót tömöríteni az eredeti magasság újraképzésével.
A nádtetőjavítás fél vastagságban új anyag betoldásával 550 m2 felületen újrakészült.
A hátsó hosszanti homlokzaton a talajon lévő csöpögővonal kitisztítása.
A kémény tisztítása, tetőn kívüli felújítása tagozatokkal, meszeléssel.

Hajdúbagosi lakóház felújítása:
Az épület falfelületeit teljes mértékben renoválni kellett a Sükösdi lakóházhoz hasonlóan. A konyha falának felületképzésénél csak sármeszelés készült, kb. 2 m magasságig, a felette lévő füstkormos felületen nem történt változás, megmaradt a felület-kialakítás. A kemence-fal találkozásánál a repedések javítása, „szilvalekváros” vagy kenderszövet erősítéssel történt.
A nyílászárók új mázolást kaptak, a meglévővel megegyező minőségben és színben.
Kerítés, kapu javítása, új kerítés készítése, fa-oszlopok újrahelyezésével, nem látszó kapcsolattal véglegesedett. Deszkázat lehetőség szerinti felhasználásával, vagy új deszkázat elhelyezésével.

Nagykőrösi kékfestőműhely felújítása:
Az épület falfelületeit teljes mértékben renoválni kellett, így a repedések javítását, tapasztási hiányok pótlását és komplett felület meszelését, beleértve a mennyezeteket (fa és tapasztott) is el kellett végezni. Hagyományos sár-törek alapanyagból, háromszori fehér-meszelés alkalmazásával.

Hátsó homlokzat és „tűzfal” vakolásának leverése, új mészhabarcs vakolat készítése rabicháló erősítéssel. Hátsó hosszhomlokzatra is befordulva.
Nyílászárók lenolajos felületkezelést kaptak. Az ablakok hiányzó, vagy törött üvegeit cserélni/pótolni kellett.
Faanyagok felületkezelése, konzerválása történt (pl. mángorló).
A lakóépület padlóját cserélni kellett, a meglévő döngölt padlót óvatosan felszedni, és új padlót tömöríteni az eredeti magasság újraképzésével.
Nyílászárók igazítása, nyithatóvá tétele.
Padlásfeljáró ajtó küszöbének cseréje, oszlopok igazítása, vagy cseréje, korhadt részek cseréje, faanyag konzerválás, magassági szint visszaépítése. Padlástéri ajtóra zár beépítése. Üvegezés készítése padlástéri nyílásba.
Tető átnézése, cserepezés vizsgálata, szükséges pótlások elvégzése azonos anyaggal. Bádogszegély készítése oromfal-cserépfedés találkozásánál, horganyzott anyagból, bádogozás javítás. Meglévő bádogfedés cseréje, vagy megfelelő javítsa, rögzítése, szegélyelemek elhelyezésével, kompletten. Azonos anyag felhasználásával.
Épület hátsó homlokzata mentén bozótirtás készítése, kb. 80-100 cm szélességben, teljes hosszon.
Kavicsdrain készítése, kompletten, alapozási sík felett, hátsó hosszú homlokzattól, át egészen a Hajdúbagosi ház mellett elvezetve, a Sükösdi ház hátsó hosszhomlokzatán kivezetve az út menti vízelvezetőbe.
Tégla járdaburkolat felszedése 250 m2 felületen, sérült, mállott téglák cseréje. Új alap készítése talaj döngölésével, és a régi szint visszaépítésével, lejtések képzésével, épület mentén 50 cm-ig erősebb lejtés kialakításával.

Bajai tímárműhely felújítása:
Repedések javítását, tapasztási hiányok pótlását és a felület meszelését, beleértve a mennyezeteket (fa és tapasztott) is, el kellett végezni. A cserző nem kapott felületképzést, megmaradt a korábbi állapota! Hagyományos sár-törek alapanyagból, és 3x-i fehér meszeléssel, kivéve első helyiség, ahol meszes vakolatot kapott, szükséges repedések javításához hálóerősítéssel. A villanyvezeték csatorna elrejtése, falba süllyesztése. Ugyanitt a padló téglaburkolat felszedése és újra rakása.
Homlokzaton csak homlokzati javítások, a teljes meszelés elkészült a külső falfelületen.
A nyílászárók, zsaluk, és kút faanyaga lenolajos felületkezelést kapott. A padlástéri zsaluzat vizsgálata, zsalulevelek teljes felújítása, működő képessé tétele megtörtént.
Tető átnézése, cserepezés vizsgálata, szükséges pótlások elvégzése azonos anyaggal.
Makadám út felújítása a Csilléry irodaházhoz meglévő útalapra 5 cm kőzúzalékkal és 2 cm bányameddő réteggel.

Dusnoki szélmalom felújítási munkái:

Homlokzat tisztítása lemosással, fugázás javítása, pótlása habarccsal főképp az északi oldalon, hiányos helyeken. Ablakpárkány javítása tapasztással és az ablakok körüli meszelés elvégzése.