Biomassza kazán és kapcsolódó létesítmény építése – 2. rész: Biomassza kazán kivitelezése – BPK


Kategóriák:
Projekt neve:
Biomassza kazán és kapcsolódó létesítmény építése - 2. rész: Biomassza kazán kivitelezése - BPK
Munkavégzés helye:
9400 Sopron, Ferenczy János utca 9.
Kivitelezés időtartama:
2023. augusztus 14. - 2023. november 30.
Megbízó:
Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva új mérföldkőhöz érkezett. Az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna szén-dioxid egyenértékkel csökkenti, amellyel első hazai egyetemként és európai viszonylatban is az elsők között a klímapozitív szervezeti működést érte el.

Az energetikai korszerűsítési projekt keretein belül négy épületegyüttes hőenergia termelését korszerűsítettük. A 3 létrejövő hőtermelő rendszer a következő épületeket látja el a fűtéséhez és használati melegvíz készítéshez szükséges hőenergiával:

1. Hőközpont: Bajcsy Zsilinszky úti Központi Campus (botanikus kert), kollégiumok és a GT épület

  • A kazántelepben 1 db automata faapríték kazán került kialakításra, a hozzá tartozó éklétrás tárolókkal és az ahhoz tartozó adagoló szerkezettel, mely biztosítja a kazán folyamatos üzemét.
  • Az éklétrás tárolók méretezést úgy végeztük, hogy az 1700 kW teljesítményű kazánt méretezési állapotban egy hétig biztonsággal képes legyen ellátni tüzelőanyaggal. A biomassza kazántelepet és a puffereket előre szigetelt, talajba fektetett távhő vezetékkel kerültek összeköttetésre.
  • A rendszer folyamatos üzeméhez szükségszerüen 12 db 1000 literes tároló került kialakításra, figyelembe véve azt, hogy a távvezeték is a kazánkör részét képezi, igy növelve a rendelkezésre álló térfogatát a garantáltan állandó üzemű kazánkörnek.

2. Hőközpont: Benedek Elek Pedagógiai Kar és Aranykapu Tagóvoda

  • A hőtermelő rendszer úgy lett megtervezve, hogy a biomassza kazán önállóan is képes legyen ellátni a meglévő fűtési rendszert.
  • Az épületegyüttes hőigényeit jelenleg ellátó 4 db WOLF MGK-250 kondenzációs kaszkád kazán rendszert rásegítő rendszernek tartottuk meg.
  • A telephely 1 db 850 kW teljesítményű faapríték kazánt kapott.

3. Hőközpont: Soproni Egyetem Baross úti VUK és LUK kollégiumok

  • A kazántelepben 1 db 700 kW teljesítményű faapríték kazánt helyeztünk el a hozzá tartozó éklétrás tárolóval és adagoló szerkezettel.
  • A meglévő kollégium hőközpontjaiban jelenleg üzemelő távhő ellátás mellé, biomasszával üzemelő kazántelepek kerültek kialakításra és a két kollégiumrész hőközpontjában azt jól automatizálható módon épült bele a hőtermelésbe, lehetőség szerint teljesen kiváltva a fosszilis alapú hőenergia termelést.
  • A teljes kazántelep a tároló résszel és a kazánokkal is egy kültéri építményben került elhelyezésre, amely a LUK kollégium oldalfalához van építve.

Apríték tárolás és tárolón belüli anyagmozgatás mindhárom helyszín esetében:
A létesítmény hőenergia ellátására tervezett kazánház, és tüzelőanyag ellátó rendszere szabad telepítésben került elhelyezésre. A tárolóban 3 db 2,5 m széles hidraulikus működtetésű tüzelőanyag mozgatótolópadló került betervezésre, szállítócsigás kihordóval a tüzelőanyag ellátás céljából.