Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola kivitelezése


Kategóriák:

Multifunkcionális tanulási és alkotóterekkel bővült a budapesti Lauder Javne Közösségi Iskola az EBH Invest Kft. munkája által.

Az új háromszintes épület a Világi Zsidó Iskola Alapítvány beruházásában több, mint 1,2 milliárd forintból valósult meg. A kivitelezést a Tiba Építész Stúdió tervei alapján az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte, a műszaki- és költségellenőri, valamint projektmenedzseri feladatokat pedig a Realiscon Kft. látta el.

A munkavégzés 2022 júniusában kezdődött. A beruházás tervezetten egy ütemben, két fázisban valósult meg. Az első fázis az új épület teljes szerkezetkész kivitelezését, míg a második fázis a kulcsrakész befejezést tartalmazta. A projekt 2023 nyarán készült el és került átadásra.

Az épület térfogatának közel fele a hegyoldalba besüllyesztve épült. A földmunkák során kiástuk a munkagödröt, melynek földpartja támfal szegezéssel, illetve lőtt betonos technológiával került megtámasztásra. A munka során körülbelül 5 ezer köbméter föld került kitermelésre, melynek egy részét később visszatöltöttük. Az épület szerkezete vasbetonból, a válaszfalak gipszkartonból, a tetőfedés bádoglemezből készült, a homlokzat szerelt szálcement burkolatot kapott. A meglévő iskolaépülethez egy 13 méter hosszú vasbeton hídszerkezettel csatlakozik. A gépészeti munkák folyamán a csatornahálózat alaplemez alatti szerelése és a felállások kialakítása történt meg. Az elektromos munkák során talajszondák leverése mellett villámvédelmi földelő hálózatot építettünk ki.

Az épület különlegessége a zárófödém, melynek geometriája a szokványostól eltérően ferde, aszimmetrikus felületű, valamint a szálcement homlokzatburkolat, amely költségvonzata miatt ritkaságnak számít. A terepviszonyokból adódóan a daru kiválasztása, szerkezetépítéshez szükséges helyének meghatározása és a megfelelő pozícióban történő felállítása további kihívás elé állította a szakembereinket.

Az iskolában a kivitelezés ideje alatt folyamatosan zajlott az oktatás, a munkaterület lehatárolását ezért fokozott figyelemmel kellett elvégezni, a munkagödör védelméről folytonos kerítéssel és korláttal gondoskodtunk, az udvaron elegendő teret meghagyva a tanulók számára.