Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium teljeskörű felújítása és kivitelezése


Kategóriák:

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola projekt megvalósítása során EBH INVEST Kft generálkivitelezőként vett részt.

A megvalósítás 16 hónapot vett igénybe, amely során a projekt megélt egy geopolitikai válságot, a BMSK-ÉKM átalakulását, de végül augusztus 30-án sor kerülhetett az épület hivatalos átadására a megszerzett használatbavételi engedéllyel együtt.

Az Intézmény augusztusban nagy erőkkel megszervezte a visszaköltözést és a bebútorozást, így szeptember elején elindulhatott az intézmény által is várva várt 2023/24-es tanév az új épületben.

Cégünk számos feladatot elvégzett az építkezés során, beleértve a bontási munkálatokat, ahol az előző épületrészeket eltávolítjuk. A zenetermi szárny, a többcélú nagytermi szárny és egy új épületrész szerkezetépítését is kiviteleztük a főépület és a zenetermi szárny közötti nyaktag kivitelezésével együtt. Ezt követően kiemelkedően fontos feladatunk volt a főépület 3. emeletének ráépítése az új tetőszerkezet kialakításával együtt, amely ragasztott fa szerkezetével meghatározó látvány eleme az épületnek.
Az épület akadálymentes használatát a faszerkezetű üvegezett lifttorony elkészítésével, illetve az épület főbejáratánál  kialakított mozgássérült feljáró rámpával biztosítottuk.

A homlokzatfelújítás is a feladatunk volt, ideértve a dryvit rendszer és a homlokzati tégla burkolási munkákat. Új homlokzati nyílászárók (fa és műanyag ablakok, alumínium függönyfalak és üvegtetők) kerültek beépítésre, hogy az épület modern és energiahatékony legyen.
Továbbá elvégeztük a finomlakatos feladatokat, a tetőszigetelést és bádogozást, hidegburkolást és melegburkolást, valamint a szárazépítési munkákat festéssel együtt. Az épületen jelentős volumenű asztalos munkát végeztünk el, többek között komplett belső ajtó cserét, akusztikai faburkolatok és álmennyezetek kialakítását és a beépített bútorok elkészítését is.

Az üvegszerkezetek, üvegkorlátok és üvegkupolák kiépítése is megvalósult amelyek egyrészt elegáns és modern megjelenést kölcsönöz az épületnek, másrészt biztosítja az épület szükséges hő- és füstelvezetését.

Emellett cégünk előzetes energetikai felülvizsgálatot követően vállalta az új gépészeti tervek elkészítését majd ennek megfelelően a gépészeti és épületvillamossági munkálatokat is. Az épület gázfüggetlen lett, hőszivattyús rendszer biztosítja az épület hűtés-fűtési igényét. Az utcai épületszárnyra napelemeket telepítettünk az energiahatékonyság növelése érdekében. Ezzel az átalakítással az iskola az eredeti tervekhez képest megújuló zöld energiákat hasznosító, modernebb energetikai besorolást kap.

Végül a környezetrendezési munkákkal rendeztük az elkészült épület körüli udvart és előkertet beleértve a növény kiültetéseket, az utca bútorok telepítését és a műfüves sportpálya kialakítását.

Az épület legizgalmasabb részei közé tartozik a bejárat feletti rétegelt ragasztott fatartó szerkezetű előtető. Szerkezetének szerelése látványos fázisa volt az építkezésnek, amellyel szimbolikusan helyükre kerülhettek a kottavonalakat formáló fa elemek.